top of page

Zánkay András

Kiképző Pszichodráma-vezető, szupervízor


Klinikai pszichológusként végeztem 1971-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán, később pedagógia szakpszichológus, kiképző pszichodrámavezető és szupervízor címeket szereztem.
 
Nevelési tanácsadókban, majd a SOTE I. sz. Gyermekklinikáján, később a magánrendelésemben dolgozva szereztem tapasztalatot a gyerekekkel és a szüleikkel végzett pszichodiagnosztikai és pszichoterápiás munkában. Több mint két évtizeden keresztül különböző egyetemeken (ELTE, SOTE, PTE) tanítottam pszichológiai tárgyakat pszichológia és tanárszakos, illetve orvostan hallgatóknak.
 
A pszichodráma módszerével 1973-ban ismerkedtem meg, a képződésemet Mérei Ferenc csoportjában 1979-ben kezdtem el. 1983-tól kezdtem pszichodráma csoportokat vezetni. A klasszikus pszichodrámával 1987-ben Teszáry Judith közvetítésével  ismerkedtem meg, majd 1990-től  22 éven keresztül Max Claytontól volt módom tanulni. 1988.-ban   lettem a Magyar Pszichodráma Egyesület kiképzõ pszichodrámavezetője, 1994.-ben a szupervizora.
 
Pszichodráma bemutatókat, illetve workshopokat tartottam Magyarországon kívül Ausztriában, Németországban, Ausztráliában és Új-Zélandon, illetve bekapcsolódtam a pszichodráma képzésbe Szlovákiában és Görögországban.
Egy alapítvány keretében - ami 2014. óta a Max Clayton Klasszikus Pszichodráma Műhely Alapítvány nevet viseli - rendszeresen vezetek kiképző és személyes célú pszichodráma csoportokat és tartok különböző témájú workshopokat képzésben lévőknek és a pszichodráma módszer iránt érdeklődőknek. Munkám izgalmas része a módszer alkalmazásának tanulásában lévő pszichodráma asszisztensek szupervíziója.

Daróczi Noémi
Pszichodráma asszisztensSzeretem az életem és benne a kihívásokat is.
Régen hadakoztam ellenük, ma már tudom és tapasztalom, hogy fejlesztenek és többé válok általuk. Ebben segített a pszichodráma.
Már nem hadakozok, hanem a legjobbat akarom kihozni az életemből,
magamból és másokból is. 

A színházi tanulmányaim alatt hamar kiderült, hogy a másokkal átélt alkotómunka jobban vonz, mint maga a színpad. Kerestem valami mást…amivel másképp lehet adni az embereknek.
Elkezdtem önismereti csoportba járni, ami nekem olyan sokat segített, hogy eldöntöttem: én is a pszichodrámával szeretnék foglalkozni.
Az életem sokszínű kihívásai lehetővé tették, hogy mélyebben és sokféleképpen kapcsolódjak másokhoz és önmagamhoz. Szeretnék jó kísérője lenni azoknak, akik önmaguk megismerése felé haladnak. Számomra ez mély elégedettséget ad. 
Drámavezetőként még  tanulói utamat járom. Szerencsés vagyok, hogy  egy nagyszerű ember mellett tanulhatok.
 
bottom of page